Vilka måste vi bjuda

Ingen!

Det finns inga måste med bröllop, förutom att bli gift! När det kommer till gästlistan kan den vara hur lång som helst. Men den måste inte vara det. Ni behöver två vittnen för en borgerlig vigsel, det är allt.

När ni funderat på er budget, och bestämt ungefär hur er bröllop ska se ut, då behöver gästlistan bestämmas. Den första listan är ofta lång, och alla får inte plats. Plats i lokalen, i kyrkan eller i budgeten. Så det är dags att prioritera. Vem vill ni ha där?

Jag tänker på gästlistan på tre sätt, som en lök, som en lista med frågor, och som ja/nej.

gastlistanLöken

Böja inifrån och fundera i första hand på vilka som ni ser som familj och vänner som ni inte kan tänka er att gifta er utan. Det är personer som ni vill ska bevittna era löften till varandra, som är väldigt betydelsefulla för er och på olika sätt har stora roller i era liv.

Hur många personer blir det? Har ni plats kvar?

Närmsta steg är att titta på er krets av människor, och vilka av dessa vill ni verkligen ha där? Personer som inte är avgörande, men som ni verkligen hade saknat om de inte var med vid vigseln och/eller festen?

Hur många personer blir det ihop med den första gruppen? Har ni plats kvar?

Om ni forfarande har plats kvar, fundera på om ni har människor runt er som ni träffar på högtider, tex släktingar som ni firar jul med som ni vill bjuda. Fundera också på om det finns personer i er närhet ni ser i er framtid, som ni kan tänka er att umgås mer med än ni gör just nu, men som ni gillar och vill ha med på er dag.

Om ni räknar ihop alla, hur många blir det? Har ni plats kvar?

I yttersta lagret av löken finns alla de personer som ni träffar i olika delar av era liv, men inte själva initierar umgänge med. Ni träffas på jobbet, på kalas, på återvändardagar, i förbigående när ni träffar andra vänner. Dessa personer kan självklart ha kvalat in på er gästlista på någon av de tidigare lagren, men det är här det går att korta gästlistan. Du behöver inte bjuda dina arbetskollegor, eller alla medlemma i din bokklubb. Om du inte tycker att de är viktiga i ditt/ert liv och er framtid.att inte bjuda alla respektive kan vara kontroversiellt, men det är helt ok att sätta regler för ert bröllop (exempelvis, båda ska ha träffat respektive, respektive ska veta vad båda i brudparet heter, förhållanden nyare än sex månader, de som bor ihop), var dock konsekvent och var beredd på frågor.

Listan

  • Närmaste familj, föräldrar & syskon
  • Andra släktingar ni verkligen vill ha där, mormor/morfar, farmor/farfar, kusiner ni umgås med
  • Vänner ni umgås med ofta, och om ni vill, deras barn

När ni ser den listan finns det människor ni känner att ni borde bjuda, men måste prioritera mellan kvar?

  • Är det personer som kommer göra festen roligare?
  • Är det personer ni tycker mycket om?
  • Släktingar som, om de inte blir bjudna, kommer skapa en massa drama?
  • Är personen en respektive som ingen eller en av er inte känner?
  • Är det personer som ni aldrig träffat ensam, utan bara i grupp där andra initierat träffarna?

gastlistan-2Ja/nej

Ett annat sätt att tänka kring gästlistan är att skriva ner alla personer ni vill bjuda och sedan använda ja/nej-schemat för att se vilka som kvalar in.

Frågorna är liknande som de i ”löken” och självklart kan ni lägga till egna kriterier, men det som är viktigt att ha i åtanke är att det inte finns några så kallade måste-gäster.

I den här modellen finns det inga kanske, utan varje fråga ska svaras på tydligt med ett ja eller ett nej.

Inga måsten!

Även om det kan verka så när man börjar och pratar med familj och vänner så finns det inga måste när det kommer till gästlistan. Det viktigaste är att ni ska gifta er!

Funderar framförallt på hur ni vill ha er dag. Vilken typ av fest ni vill ha. Och hur ni kan komma så nära den idealbilden som möjligt med de förutsättningar ni har i tid, pengar och plats.