Brudtärnan

14787499_10153971248425737_335945475_oTärnorna hade från början rollen att förvilla onda andar. De var likadant klädda, och i början hade de även liknande kläder som bruden för att de onda andarna inte skulle veta vem av de unga kvinnorna som var bruden.

Ordet brudtärna är kopplat till ”tärna” ett ord som är närbesläktat med ”ungmö” enligt runeberg.org alltså en flicka som är oskuld. På engelska är motsvarande begrepp bridesmaid, som har samma betydelse rakt av. Jag tycker att uttryckets ursprung är viktig, eftersom det spelar roll hur begreppet kan användas på ett bra sätt idag.

Om man ska vara formalistisk så går tärnan (eller tärnorna) tillsammans med marskalken efter bruden nedför altargången, om hon är ogift. Är brudtärnan är gift så ska hon sitta på första raden till vänster. Brudtärnans roll är att ta hand om bruden under bröllopsdagen och att under vigseln hålla brudbuketten och ha koll på klänningen. Men brudtärnana kan vara mycket mer och mindre för brudparet. Det kan också vara så att bruden väljer en vän som är man, eller kanske en bror att vara den som ska vara närmast under dagen, eller att brudparet har små barn som behöver extra tillsyn och då kan titeln och rollens innehåll behövs diskuteras.