Hindersprövning, vad är det?

14614319_10153924970460737_2070318990_oFör att få gifta sig i Sverige måste man ansöka om hindersprövning. Detta är ett intyg från skatteverket och går att beställa på deras hemsida. Hindersprövningningen säkerställer att de som ska gifta sig

  • Är över 18 år
  • Inte är gifta sedan tidigare
  • Inte är nära släkt

I nästan alla länder finns det någon form av lagar kring vilka som får gifta sig med varandra. Det kan vara att man måste ”give notice” hos myndigheten två till sex veckor innan (Skottland), att ett anslag sätts upp på kommunens anslagstavla (Frankrike). I USA utfärdar myndigheten en ”marriage licence” som sedan skrivs på vid vigseln. På vissa platser är det religiösa samfund som organiserar rätten att gifta sig.

I Sverige hade vi fram till 1973 lysning. Lysningen var ett sätt att upptäcka om det fanns skäl för att paret inte skulle få gifta sig och gick till så att prästen under tre söndagsgudstjänster utlyste att två personer i församlingen planerade att gifta sig, om personerna kom från två olika församlingar skedde lysningen i båda. På detta sätt fanns det möjlighet för församlingen att berätta om det fanns hinder för dem att ingå äktenskap.