Att heta samma sak i efternamn som sin partner är något som är viktigt för många. När det är tid att gifta sig så måste frågan om efternamn diskuteras. Och det finns många sätt att resonera på, och många sätt att lösa namnfrågan på.
Vanligt är att den ena parten tar den andras efternamn. I heterosexuella relationer har det traditionellt varit kvinnan som bytt efternamn och tagit mannens. Numera är det inte ovanligt att det namn som väljs är det som paret tycker är finast, eller har en lång historia, oavsett vem i paret som hade efternamnet från början. Vill man göra såhär är det bara att fylla i blanketterna om efternamn som skatteverket skickar hem tillsammans med hindersprövningen.
Det går såklart också att ta ett annat efternamn. Kanske det namn som partnerns mamma hade som ogift, eller ett namn som finns ett par generationer bakåt i en av familjerna. Man kan också skapa ett nytt efternamn. Orsakerna till att byta till ett nytt efternamn kan vara många, tex att man tycker att son-namn är tråkiga, att namnen kommer från personer som idag inte är betydelsefulla eller att man vill göra en kombination av de efternamn man hade som ogift. Om det namn man vill byta till finns i släkten, upp till och med två generationer, så är det enklast den som har släktingen med namnet byta till det innan vigseln. Det tar lite tid att byta namn, så var ute i god tid, åtminstone några månader innan hindersprövningen. Om namnet är nybildat tar det längre tid, namnet måste godkännas av patent- och registreringsverket och detta kan ta lång tid, det är inte heller säkert att det namn ni vill ha blir godkänt.
Dubbelefternamn är inte tillåtet i Sverige, just nu. Namnlagen kommer dock ändras, och från och med 1 juli 2017 kommer det vara möjligt att kombinera efternamn. Idag kan man själv tycka att man har dubbla efternamn, men i lagens mening är det ena ett mellannamn. Efter lagändringen kommer också skatteverket vara ensamt ansvariga för namn, och patent och registreringsverkets roll kommer försvinna.
Självklart går det också att fortsätta heta det var och en har hetat. Ingen måste byta.